(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada kompyuterda kompyuter tarmoqlarining asosiy protokollari, ularning funksiyalari va tarmoq aloqalardagi o’rni haqida so’z boradi. Kompyuter tarmoqlari zamonaviy hayotda qismga aylanaga bo’lib ular orqali ma’lumotlar almashinuvi, aloqa va resurslarni taqsimlash amalga oshiriladi. Muqaddimada tarmoq protokollari tushunchasi, ularga qo’yiladigan haqida batafsil ma’lumotlar ko’rib chiqiladi. Asosiy protokollar – TCP/IP, HTTP, FTP, SMTP va boshqalar - ularning ishlash prinsiplari va turli vaziyatlarda qanday qo’llanilishi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Shuningdek har bir protokolning afzalliklari va kamchiliklari ham muhokama qilinadi. Maqola oxirida esa kelajakda tarmoq protokollarining rivojlanishi va yangi texnalogiyalar ta’siri haqida fikrlar bildiriladi. Ushbu maqola kompyuter tarmoqlari bilan shug’ullanuvchilar uchun foydali manba bo’lib xizmat qiladi.