(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada manzil domenli tizimi ( Domain Name System – DNS ) ning mazmun – mohiyati, uning internet infratuzilmasidagi o’rni, vazifalari va ishlash mexanizmlari keng yoritilgan. Maqolada domen nomlarining tuzilishi, hierxik model, yuqori darjadagi domenlar, DNS server turlari, so’rovlarning qayta ishlanish jarayoni hamda tizimning ishonchlilik, xavfsizlik va barqarorlik jihatlari batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, zamonaviy kiberxavfsizlik tahdidlari, DNSsec texnalogiyasi, DNS kechlash va global internet ishlashi uchun tizimning ahamiyati haqida ilmiy asoslangan fikrlar bayon etilgan. Maqola talaba va mutaxassislar uchun amaliy va nazariy qo’llanma sifatida xizmat qiladi.