(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Oʻzbekistonda yoshlar oʻrtasidagi jinoyatchilik va huquqbuzarlikni oldini olish boʻyicha amalga oshirilayotgan islohotlar Respublikamizda yoshlar siyosati davlat siyosatining eng muhim yoʻnalishlaridan biri hisoblanadi. Chunki, yoshlar – jamiyatimizning bugungi qudrati va ertangi taraqqiyoti kafolati sanaladi. Bu boisdan Oʻzbekistonda mustaqillik yillaridan buyon yoshlarning ta’lim-tarbiyasi, ularning ijtimoiy hayotdagi faol ishtirokining ta’minlanishi, ularning huquqiy, ma’naviy hamda kasbiy kamolotiga e’tibor davlat darajasiga koʻtarilgan. Prezidentimiz tomonidan olib borilayotgan yangilanish siyosati mamlakatimizdagi yoshlar siyosati sohasida jumladan huquqbuzarlik va jinoyatlarni oldini olish borasida ko’plab samarali va ijobiy yutuqlarga erishilishiga sabab bo’ldi deya olamiz. Bu ishlar samarasi va ijobiy jihatlarini Farg’ona viloyati Qo’qon shahri “Degrezlik” mahallasi yoshlar yetakchisi faoliyatida ham yaqqol ko’rish mumkin. Sababi esa ushbu mahallada yoshlar o’ratsidagi jinoyat 2025-yilda qayd etilmadi va yoshlar jinoyati sohasida ushbu mahalla jinoyatdab holi mahalla maqomiga erishdi. Bunga ushbu mahallani barcha xodimlari ayniqsa mahalla yoshlar yetakchi say’i harakatlari natijasi deya olish mumkin. Yoʻl qoʻyilayotgan jinoyat va huquqbuzarliklarni kamaytirish, ogʻir va oʻta ogʻir jinoyatlarni oldini olish maqsadida keng qamrovli, izchil islohotlar amalga oshirilmoqda. Xususan, yoshlar oʻrtasida jinoyatchilik profilaktikasi davlat va jamiyatning asosiy vazifalaridan biri boʻlib, shu yoʻnalishda bir qator huquqiy hujjatlar, qaror va farmonlar qabul qilinmoqda.