(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada blockchain texnologiyasining moliya va iqtisod tizimidagi qo‘llanilishiga oid nazariy va amaliy yondashuvlar tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida blockchainning texnologik mohiyati, uning markazlashmagan tuzilmasi, kriptografik xavfsizlik mexanizmlari hamda tranzaksion xarajatlarni kamaytirishdagi roli chuqur o‘rganildi. Shuningdek, moliya tizimida aqlli kontraktlar, tokenizatsiya jarayonlari, banklararo hisob-kitob tizimlari va raqamli valyutalar kabi yo‘nalishlarda blockchainning tatbiqi ilmiy asosda baholandi. Blockchainning iqtisodiyotning turli sektorlaridagi qo‘llanilishi, uning afzalliklari va cheklovlari, tartibga solish bilan bog‘liq masalalar ham ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, blockchain texnologiyasi iqtisodiy jarayonlarning shaffofligini oshirish, ishonchni mustahkamlash va samaradorlikni kuchaytirish orqali raqamli iqtisodiyotning yangi bosqichini shakllantirayotgan muhim innovatsiya sifatida baholandi.