(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada bolalarning kognitiv rivojlanish jarayoni, uning tarbiyaviy faoliyat bilan uzviy bog‘liqligi va pedagogik jarayon samaradorligiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy jihatdan yoritiladi. Kognitiv rivojlanish — idrok, xotira, tafakkur, diqqat, tasavvur va nutqning shakllanishi bilan bog‘liq murakkab psixik tizimdir. Maqolada J. Piajening kognitiv bosqichlar nazariyasi, L. Vygotskiyning sotsiokultural yondashuvi hamda zamonaviy neyropsixologik tadqiqotlar asosida tarbiya jarayonida kognitiv faoliyatni qo‘llab-quvvatlashning muhim jihatlari tahlil qilinadi.