(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Xitoy ta’lim tizimining tarixiy shakllanish jarayoni, uning zamonaviy bosqichdagi tarkibi, asosiy tamoyillari, ustun jihatlari va mavjud muammolari chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, ta’lim tizimiga davlat siyosatining ta’siri, STEM yo‘nalishlariga alohida e’tibor berilishi, Gaokao imtihonining o‘quvchilar hayotidagi o‘rni va ta’limning ijtimoiy-madaniy ta’siri yoritiladi. Maqolada Xitoy tajribasining boshqa davlatlar ta’lim islohotlarida qo‘llanishi mumkin bo‘lgan jihatlari ham ko‘rib chiqilgan. Tahlil natijalariga ko‘ra, Xitoy ta’lim tizimi yuqori intizom, raqobatbardoshlik, ilm-fanga yo‘naltirilganlik va davlatning kuchli qo‘llab-quvvatlashi bilan ajralib turadi, biroq psixologik bosim va ijodkorlikning cheklanishi kabi kamchiliklar ham mavjud.