(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Gʻoʻzaning turli genotipli oila, tizma va navlari ishtirokidagi yangi duragay oʻsimliklarda ayrim morfoxo‘jalik belgilarining irsiylanishini oʻrganish seleksion va naslchilik ishlarida muhim ahamiyat kasb etadi. Gʻoʻzaning morfoxo‘jalik belgilari, ya’ni oʻsimlikning tashqi tuzilishi, tugunak tiplari, poya balandligi, barg shakli, gullanishga kirish davri, meva (kozoncha) soni, tola uzunligi va sifati, tola chiqishi va boshqa bir qator sifat va miqdoriy belgilar navlararo duragaylash natijasida qoʻshimcha turli ifodalarda namoyon boʻladi. Seleksion amaliyotda maqsadli belgilar irsiylanishini chuqur va har tomonlama oʻrganish natijasida yangi yuqoriproduktiv va barqaror gʻoʻza navlarini yaratish imkonini beradi.