(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Maqolada bolalar va o‘smirlar orasida metabolik sindrom (MS) rivojlanishining asosiy patogenetik mexanizmlari, epidemiologik dinamikasi, gigiyenik sharoitlar ta’siri hamda ijtimoiy-madaniy risk omillar keng miqyosda yoritildi. Dunyo bo‘yicha oxirgi 20 yil davomida bolalar semirishi 2,8 barobar oshgani, O‘zbekiston va Markaziy Osiyo hududida o‘smirlar orasida ortiqcha vazn 12,5–17 % oralig‘ida ekani, MS belgilari esa 3–6 % gacha ko‘tarilgani qayd etildi. Gigiyenik va ijtimoiy profilaktika choralari tizimli tahlil qilinib, maktab, oila va jamiyat integratsiyasi asosida samarali yondashuvlar taklif etildi.