(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola Python dasturlash tilida obyektga yo’naltirilgan dasturlashda meros olish mexanizmlarini va ularning sinflar ierarxik tuzilmalarini qurish uchun qo’llanilishini keng qamrovli o’rganishga bag’ishlangan. Ishda meros olish obyektga yo’naltirilgan paradigmaning fundamental printsipi sifatida nazariy asoslari ko’rib chiqilgan, yakka, ko’p va ko’p bosqichli meros olish turlarining tahlili amalga oshirilgan. Alohida e’tibor metodlarni chaqirish tartibini aniqlash muammosi, polimorfizm va inkapsulyatsiyaga sinflar o’rtasidagi ierarxik munosabatlar kontekstida qaratilgan. Tadqiqot kengaytiriladigan va qo’llab-quvvatlanadigan dasturiy tizimlarni yaratishda loyihalash naqshlarining amaliy qo’llanilishini namoyish etadi. Sinflar ierarxiyasini tashkil etishning turli yondashuvlarining afzalliklari va cheklovlari to’g’risida batafsil tahlil taqdim etilgan, shuningdek hal etiladigan vazifalarning o’ziga xosligiga qarab optimal arxitekturani tanlash bo’yicha tavsiyalar berilgan. Ish obyektga yo’naltirilgan kodni ishlab chiqishning zamonaviy metodologiyalarini va ularning dasturiy ta’minot sifatiga ta’sirini o’rganishni o’z ichiga oladi.