(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy neyronlarning matematik modeli va uning asosiy elementlari — kirish signallari, vaznlar, yig‘indini hisoblovchi operator va aktivatsiya funksiyasi — ilmiy asosda tahlil qilindi. Biologik neyron faoliyatining soddalashtirilgan matematik modeli yordamida sun’iy intellekt tizimlarida axborotning samarali qayta ishlanishi, o‘rganish va moslashish imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Shuningdek, neyron tarmoqlarining noaniq ma’lumotlarni qayta ishlashdagi ahamiyati va aktivatsiya funksiyalarining turli xil turlari ham yoritildi. Tadqiqot natijalari sun’iy neyron modellarining zamonaviy kompyuter tizimlarida yuqori samaradorlikka erishishida muhim o‘rin tutishini ko‘rsatadi.