(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu annotatsiya Vobkent tumanining geografik o’rni, relyefi va foydali qazilmalariga bag’ishlangan maqolaning asosiy mazmunini yoritadi. Maqolada tumanning Buxoro viloyatining markaziy qismida, Zarafshon daryosi havzasida joylashganligi, Qizilqum cho’liga yaqinligi uning tabiiy xususiyatlarini belgilovchi asosiy omillar sifatida tahlil etiladi. Tumanning relyefi asosan tekislikdan iborat bo’lib, shimoli-g’arbga tomon pasayib boradi, bu esa mintaqa iqlimi va suv resurslari bilan birgalikda sug’oriladigan dehqonchilik uchun qulay sharoit yaratadi. Foydali qazilmalaridan asosan qurilish materiallari – gil, qum va ba’zi joylarda shag’al uchraydi, ularning mahalliy sanoat va infratuzilma rivojidagi o’rni ko’rib chiqiladi. Maqola Vobkent tumanining tabiiy resurslari va ularning hudud iqtisodiyoti, ayniqsa qishloq xo’jaligi rivojlanishidagi ahamiyati hamda ekologik jihatlari bo’yicha keng qamrovli tahlilni o’z ichiga oladi.