(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola 2025-yilda ozon qatlamining holati va uning Yer sayyorasiga ta’sirini ilmiy prognozlar asosida tahlil qiladi. Montreal protokolining muvaffaqiyati tufayli ozonni yemirish xususiyatiga ega moddalarning atmosferadagi konsentratsiyasi sezilarli darajada kamaygan bo’lsada, ozon qatlami to’liq tiklanishga erishmadi. Maqolada 2024-yilgi ozon teshigining nisbatan kichik bo’lgani, kelgusi o’n yilliklarda to’liq tiklanish prognozlari va 2025-yildagi vaziyatning ijobiy tendentsiyalari yoritiladi. Shuningdek, yangi tahdidlar, jumladan vulqon otilishlari natijasida stratosferaga suv bug’ining chiqishi, shuningdek, xalqaro siyosat va monitoringning ozon qatlamini himoya qilishdagi muhim roli muhokama qilinadi.