(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Servikal saraton — ayollar o‘limi sabablarida yuqori o‘rin egallaydigan ginekologik onkologik kasalliklardan biridir. Kasallikning oldini olishda skrining dasturlari va HPV (Human Papillomavirus) vaksinasini joriy etish asosiy profilaktik choralar hisoblanadi. Biroq, ko‘plab mamlakatlarda, jumladan O‘zbekistonda ham, servikal saraton skriningining qamrovi past bo‘lib, HPV vaksinasini joriy etishda turli ijtimoiy, moliyaviy va tashkiliy muammolar mavjud. Ushbu maqolada servikal saratonning epidemiologiyasi, skriningning past qamroviga sabab bo‘lgan omillar va HPV vaksinasini joriy etishda duch kelinadigan muammolar ilmiy asosda tahlil qilinadi.