(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Polikistoz tuxumdon sindromi (PCOS) — reproduktiv yoshdagi ayollarda eng ko‘p uchraydigan gormonal va endokrin buzilishlardan biri bo‘lib, u murakkab klinik manzaraga ega. PCOSning asosiy belgilari androgenlarning ortishi, tuxumdonlarda ko‘plab kichik kistalar hosil bo‘lishi, menstural siklning buzilishi va ovulyatsiyaning pasayishi hisoblanadi. Shu bilan birga, PCOS metabolic kasalliklar (qandli diabet, lipid metabolizmi buzilishi, semizlik) va yurak-qon tomir kasalliklari rivojlanish xavfi bilan bog‘liq. Reproduktiv funktsiyaning pasayishi bepushtlikka olib keladi, bu esa ayollarning psixologik holatiga salbiy ta’sir qiladi. Ruhiy stress, depressiya, bezovtalik va o‘z-o‘ziga ishonchsizlik PCOS bilan bog‘liq muammolardan hisoblanadi. Ushbu maqolada PCOSning metabolik xavflari, bepushtlik bilan bog‘liq mexanizmlari va psixologik oqibatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, kasallikni erta aniqlash va kompleks davolash strategiyalarini ishlab chiqish zarurati ta’kidlanadi.