(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ilmiy maqola Abdulla Qahhorning o‘zbek adabiyotining tamal toshlaridan biri sifatida tutgan o‘rnini va uning "Bemor" hikoyasidagi xalq hayoti hamda ijtimoiy adolatsizlikning badiiy talqinini chuqur tahlil qiladi. Maqolada hikoyaning yigirmanchi asr boshlaridagi O‘zbekiston ijtimoiy-tarixiy konteksti ko‘rib chiqiladi hamda asardagi qahramonlar dinamikasi va syujet rivoji ochib beriladi. Xalq urf-odatlari, e’tiqodlari va xurofotlarning realistik tasviri Qahhorning adabiy mahorati orqali qanday namoyon bo‘lishi o‘rganiladi. Shuningdek, asardagi qashshoqlik, ekspluatatsiya va hokimiyatning suiiste’mol qilinishi kabi ijtimoiy adolatsizlik mavzulari, ularning badiiy ifodasi tahlil etiladi. Qahhorning realizm, satira va simvolizmdan mohirona foydalanishi, tilining nafisligi va matnning aniqligi asar badiiyatini oshirishdagi ahamiyati xulosa qilinadi.