(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu keng qamrovli maqola zamonaviy internet to’lov tizimlarining tarixiy evolyutsiyasi, texnologik asoslari, turlari, afzalliklari, kamchiliklari va jamiyat iqtisodiyotiga ta’sirini chuqur tadqiq qiladi. Maqolada elektron to’lov tizimlarining tizimli tahlili, xavfsizlik arxitekturasi, kibertahdidlarga qarshi himoya mexanizmlari, foydalanuvchilar qulayligi psixologiyasi, regulyator muammolari va kelajakdagi transformatsion tendensiyalar har tomonlama o‘rganiladi. Turli mintaqa va mamlakatlarda internet to’lovlarining qo‘llanilish darajasi, madaniy va institutsional omillarning ta’siri, to‘lov innovatsiyalarining makroiqtisodiy oqibatlari, shuningdek, O‘zbekiston kontekstida mahalliy elektron to’lov ekotizimining rivojlanish bosqichlari batafsil tahli qilinadi. Tadqiqot natijalari moliya texnologiyalari sohasidagi qaror qabul qiluvchi subyektlar, tadbirkorlar, bank xodimlari, dasturchilar, siyosatchilar va keng foydalanuvchilar auditoriyasi uchun amaliy qo‘llanma va strategik ko‘rsatmalar sifatida qimmatli manba hisoblanadi. Maqola nafaqat amaliy, balki nazariy jihatdan ham internet to’lov tizimlarini tushunishga yordam beradigan tushunchalar va modellarni taklif etadi.