(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu mavzuda sistematik sonlar tushunchasi va ularning turlari yoritilgan. Sonlar sistemasi deganda ma’lum bir sanoq asosiga ega bo‘lgan sonlarni ifodalash usullari tushuniladi. Asosiy sanoq sistemalari sifatida o‘nlik, ikkilik, sakkizlik va o‘n oltilik sistemalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, sonlarni bir sanoq sistemasidan boshqasiga o‘tkazish usullari hamda ular ustida bajariladigan asosiy arifmetik amallar — qo‘shish, ayirish, ko‘paytirish va bo‘lish qoidalari tushuntiriladi. Mazkur mavzu kompyuter texnologiyalari va matematik hisoblashlarning nazariy asoslarini o‘rganishda muhim ahamiyat kasb etadi.