(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ilmiy ishda zamonaviy tarjima qilish vositalari tarkibida qo‘llaniladigan qobiq-programmalar (shell applications)ning funksional imkoniyatlari, ularning axborotni qayta ishlash jarayonlariga integratsiyalashuv mexanizmlari hamda tarjima tizimlarining arxitekturasidagi o‘rni chuqur tahlil qilinadi. Qobiq-programmalar foydalanuvchi interfeysi, til resurslari banki, tarjima dvigatellari va lingvistik modullar o‘rtasida ko‘prik vazifasini bajarib, ma’lumot almashinuvining izchil va barqaror amalga oshirilishini ta’minlaydi. Tadqiqotda an’anaviy grafik interfeyslar, buyruq satri qobig‘i, ko‘p platformali integratsion modul qobiq-programmalari hamda bulut servislariga ulangan interaktiv qobiqlar o‘zaro taqqoslanadi.Shuningdek, qobiq-programmalarning korpus lingvistikasi, mashinaviy tarjima algoritmlari, semantik tahlil modullari va neyron tarmoqlarga asoslangan tarjima modellari bilan uyg‘un ishlash mexanizmlari yoritilgan. Tizimning samaradorligi, modullarning moslashuvchanligi, resurs optimalligi hamda tarjima jarayonidagi inson-kompyuter o‘zaro ta’sirining takomillashuviga qaratilgan texnologik yondashuvlar tahlil qilinadi.