(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Isaak Nyuton tomonidan shakllantirilgan klassik mexanikaning asosiy tamoyillari Nyutonning uchta harakat qonuni tahlil qilinadi. Ushbu qonunlar jismlarning tinch holati va harakati, kuch va tezlanish o‘rtasidagi bog‘liqlik hamda o‘zaro ta’sir kuchlarining tabiatini tushuntiradi. Nyuton qonunlari fizika fanining rivojida muhim ahamiyatga ega bo‘lib, muhandislik, astronomiya va zamonaviy texnologiyalarning nazariy asosi hisoblanadi. Maqolada qonunlarning mazmuni, matematik ifodasi va amaliy qo‘llanilishi yoritilgan.