(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada alkogol va narkotik moddalarni muntazam hamda uzoq muddat iste’mol qilish natijasida miya to‘qimasida yuzaga keladigan gistologik shikastlanishlar ilmiy asosda yoritilgan. Alkogol va giyohvandlik vositalari inson organizmida eng avvalo markaziy nerv tizimiga salbiy ta’sir ko‘rsatib, miya hujayralarining tuzilishi va faoliyatini buzadi. Tadqiqotlar natijasida neyron hujayralarning degeneratsiyasi, gliya to‘qimasining ko‘payishi, qon tomirlar devorining zararlanishi hamda hujayra yadrolarining parchalanishi aniqlangan. Ushbu o‘zgarishlar miya po‘stlog‘ida atrofik jarayonlarning rivojlanishiga olib keladi. Maqolada miya to‘qimasida yuzaga keladigan gistologik o‘zgarishlarning sabablari, ularning oqibatlari hamda oldini olish va davolash yo‘llari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilingan.