(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada siklik kodlarning mohiyati, tuzilishi va axborot uzatish tizimlarida qo‘llanilish tamoyillari yoritiladi. Siklik kodlar xatoliklarni aniqlash va tuzatishga mo‘ljallangan chiziqli blok kodlar sinfiga kirib, kod so‘zlarining siklik siljitilishi natijasida yana kod so‘z hosil bo‘lishi bilan tavsiflanadi. Annotatsiyada siklik kodlarning matematik asoslari, generator polinomlari, kodlash va dekodlash jarayonlari hamda ularning raqamli aloqa va ma’lumotlarni saqlash tizimlaridagi ahamiyati bayon etiladi. Shuningdek, CRC (Cyclic Redundancy Check) kabi amaliy siklik kodlarning xatoliklarni aniqlashdagi samaradorligi ko‘rib chiqiladi.