(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada aleksitimiya fenomenining psixologik mohiyati, uning kelib chiqish omillari hamda shaxs psixik faoliyatida namoyon bo‘lishining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilinadi. Aleksitimiyaning emotsional jarayonlar, affektiv holatlar va shaxslararo munosabatlarga ta’siri ilmiy-nazariy manbalar asosida yoritib berilgan. Shuningdek, aleksitimiya darajasining shaxsning emotsiyalarni anglash, ifodalash va verbalizatsiya qilish qobiliyatlari bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Maqolada mazkur fenomenning psixosomatik kasalliklar, stressga chidamlilik hamda adaptiv xulq-atvor bilan o‘zaro aloqasi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari aleksitimiya fenomenini chuqurroq tushunish, uni diagnostika qilish va psixokorreksion ishlarni samarali tashkil etishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.