(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Saddi Iskandariy” – Alisher Navoiyning mashhur “Xamsa” dostonlari tarkibiga kiruvchi didaktik-falsafiy asar bo‘lib, unda insoniylik, adolat, jasorat va ma’naviy tarbiya kabi muhim qadriyatlar targ‘ib qilinadi. Dostonning asosiy mazmuni Iskandar (Aleksandr) hayoti va uning qahramonlik yo‘li atrofida shakllanadi, bunda qahramonning ma’naviy kamoloti, dono hukmdor sifatida shakllanishi va insoniy axloq me’yorlariga amal qilishi tasvirlanadi. “Saddi Iskandariy”da hikoya qilinadigan voqealar orqali o‘quvchi axloqiy saboqlarni qabul qiladi, dunyoqarashini boyitadi va falsafiy mulohazalarga undaydi. Shuningdek, dostonning didaktik yo‘nalishi uning o‘quvchiga tarbiyaviy ta’sirini kuchaytiradi, axloqiy qadriyatlarni shakllantirishda muhim vosita sifatida xizmat qiladi.