(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Saddiy Iskandariy dostonida Ideal hukmdor timsoli va Iskandar obrazi markaziy o‘rin tutadi. Dastlabki davrlarda yozilgan bu doston orqali muallif Iskandarning shaxsiy fazilatlari, adolatli hukmronligi va dono siyosatchi sifatidagi sifatlarini ta’kidlaydi. Doston, shuningdek, hukmdor va xalq o‘rtasidagi munosabatni, Iskandarning jasorati, donoligi va axloqiy qobiliyatlari orqali ifodalaydi. Mazkur asar ideal hukmdor obrazini yaratuvchi adabiy manba sifatida o‘rganish, o‘rta asr adabiyoti va siyosiy tafakkurining uyg‘unligini tushunishga yordam beradi. Tadqiqot davomida dostonning strukturasi, obrazlarning xarakteri va muallifning axloqiy-estetik qarashlari tahlil qilinadi.