(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu akademik maqola ikki oʻzgaruvchili funktsiyalar uchun Teylor formulasining nazariy asoslari, isboti va amaliy qoʻllanilishini chuqur tahlil qiladi. Teylor formulasining bir oʻzgaruvchili funktsiyalar uchun muhimligidan boshlab, gradyent va Gessen matritsasi kabi koʻp oʻzgaruvchili differentsial hisob tushunchalarini kiritish orqali uning umumlashtirilishini oʻrganadi. Maqolada ikkinchi tartibli Teylor polinomining tuzilishi, isbotlash usullari va qoldiq hadning tahlili atroflicha yoritiladi. Yakunda, formula funktsiyalarni yaqinlashtirish, optimallash muammolarini hal qilish va xatolar tahlilida qanday qilib ajralmas vosita ekanligi koʻrsatiladi.