(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Zamonaviy globallashuv sharoitida korxonalarning raqobatbardoshligi va barqaror rivojlanishi toʻgʻridan-toʻgʻri ularning tovar-moddiy zaxiralarini samarali boshqarish qobiliyatiga bogʻliq. Tovar-moddiy zaxiralar korxona faoliyatining asosiy tarkibiy qismi boʻlib, ishlab chiqarish jarayonining uzluksizligini taʼminlaydi, moliyaviy talablarga javob bera oladigan liquidity manbai hisoblanadi va korxona qiymatini shakllantirishda muhim rol oʻynaydi. Oʻzbekiston iqtisodiyoti jahon bozori bilan integratsiyalashgan sari, mahalliy korxonalar uchun milliy buxgalteriya standartlari (BHMS) va Moliyaviy hisobotning xalqaro standartlari (MHXS) asosida zaxiralarni boshqarish amaliyotini solishtirib oʻrganish dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Ushbu maqolada Oʻzbekistonning normativ-huquqiy bazasi bilan xalqaro tajribalar qiyosiy tahli qilinadi, ular orasidagi farqlar aniklanadi va mahalliy korxonalar samaradorligini oshirish yoʻllari taklif etiladi.