(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Navoiy “Xamsa”sida qayd etilgan mavzular koʼlami nihoyatda keng. Hayot hodisotlari, inson turmushi, ichki kechinmalari bilan bogʼliq barcha jihatlar qalamga olingan. Shoir oʼquvchi eʼtiborini eng muhim tushunchalarga qaratadi. Ularning har biriga alohida urgʼu beradi: koʼngil, iymon, saxovat, adab, qanoat, vafo, ishq, rostlik, ilm kabilar teran sharhlanadi. Аsarda inson, insoniylik belgilari, “odamiylar odamiysi”, yaʼni bugunning tili bilan aytganda, komil shaxs haqida koʼpgina fikrlar uchraydi. Navoiy insonni ulugʼlash bilan birga uning koʼngli muqaddas ekanligini takror va takror taʼkidlaydi. Аyni paytda har bir kishi ezgu nom qoldirishi, umrini yaxshiliklar qilish bilan bezashi muhumligini oʼqtiradi.