(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Davr xarajatlari va yalpi marja haqida so‘z yuritganda, zamonaviy iqtisodiyotda ushbu tushunchalarning ahamiyati va ularning firmalarning moliyaviy boshqaruvidagi rolini chuqur anglash lozim. Davr xarajatlari ishlab chiqarish jarayonidan mustaqil ravishda yuzaga keladigan va muayyan hisob davri uchun xarakterli bo‘lgan xarajatlarni ifodalaydi. Bu xarajatlar, odatda, korxonaning faoliyati yuritilishiga bog‘liq bo‘lmaydi, boshqa so‘z bilan aytganda, ular ishlab chiqarish hajmiga bevosita bog‘liq emas. Davr xarajatlariga korxona boshqaruvi, marketing, reklama, ma’muriy boshqaruv, ijtimoiy soha, administrative va boshqa shu kabi xarajatlar kiradi.