(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Maktabgacha ta’lim tizimi har qanday jamiyatda ta’lim-tarbiya jarayonining asosiy bosqichi sanaladi. Ushbu bosqichda bolalarda dunyoqarash, axloqiy me’yorlar, ijtimoiy ko‘nikmalar hamda o‘z-o‘zini anglash kabi muhim jihatlar shakllanadi. Shu sababli, bu tizimdagi kamchiliklar va ularning hal etilish yo‘llari jamiyat kelajagiga bevosita ta’sir qiladi. Maktabgacha ta’lim tizimidagi mavjud muammolar kompleks tahlil va yondashuvni talab qiladi. Bugungi kunda maktabgacha ta’lim tizimida yuzaga kelayotgan asosiy muammolardan biri bu – ta’lim muassasalari infratuzilmasining yetarli emasligidir. Ko‘plab hududlarda bog‘chalar soni aholining ehtiyojiga mutlaqo mos kelmaydi. Shu sababli, aksariyat ota-onalar bolalarini maktabgacha ta’lim bilan qamrab olishda qiyinchiliklarga duch keladilar. Yana bir muammo shundaki, mavjud bog‘chalarda o‘rinlar soni cheklangan, natijada har bir bola uchun to‘laqonli ta’lim olish imkoniyati chegaralangan bo‘ladi. Buning natijasida, ko‘plab bolalar maktabgacha ta’lim dasturlaridan chetda qolib ketishmoqda. Ayrim hududlarda xususiy bog‘chalarning ochilishi ham bolalarning ta’lim bilan to‘liq qamrab olinishiga hissa qo‘shib kelmoqda, ammo ularning to‘lovlari ko‘pchilik uchun og‘irlik qiladi.