(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada yer yuzida resurslar, ishlab chiqarish vositalari va ishchi kuchining noteng taqsimlanishi natijasida xalqaro savdo va ishlab chiqarishda yuzaga kelayotgan iqtisodiy nomutanosibliklar tahlil qilinadi. Ayrim hududlarda xomashyo ortiqcha boʻlishi, boshqa hududlarda esa ishlab chiqarish quvvatlarining toʻliq ishlamasligi sababli tovar narxlarida sezilarli farqlar shakllanishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Shu nuqtayi nazardan, bojxona hududida qayta ishlash rejimining mazkur muammolarni bartaraf etishdagi roli va ahamiyati ochib beriladi. Maqolada qayta ishlash operatsiyalarining jahon iqtisodiyotida rivojlanish bosqichlari, ishlab chiqarishning geografik migratsiyasi hamda neoklassik nazariya doirasida mehnat xarajatlari bilan bogʻliq omillar yoritiladi.