(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada Farg‘ona viloyati hududida yer degradatsiyasi jarayonlari Normalizatsiyalangan vegetatsiya indeksi (NDVI) asosida baholandi. Tadqiqot 1990, 2000, 2010 va 2025-yillarga oid masofadan zondlash ma’lumotlariga asoslangan holda amalga oshirildi. NDVI xaritalari yordamida hududda o‘simlik qoplami zichligining o‘zgarishi, degradatsiyaga uchragan maydonlar va nisbatan barqaror zonalar aniqlangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sug‘oriladigan qishloq xo‘jaligi hududlarida yer degradatsiyasi nisbatan past bo‘lsa, tog‘ oldi va yarim cho‘l hududlarda degradatsiya jarayonlari yildan-yilga kuchayib bormoqda. Olingan natijalar ekologik monitoring, hududiy rejalashtirish va yer resurslaridan oqilona foydalanishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.