(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada kimyoviy reaksiyalarning tezligiga ta’sir etuvchi asosiy omillar reaktivlar konsentratsiyasi, harorat, katalizatorlar ishtiroki, bosim va sirt maydonining ta’siri tajribaviy usullar asosida o‘rganildi. Tadqiqot jarayonida turli sharoitlarda o‘tkazilgan laboratoriya tajribalari natijalari tahlil qilinib, reaksiyalar tezligining o‘zgarishi kinetik tenglamalar orqali izohlandi. Olingan natijalar reaksiyalar tezligi va reaktivlar konsentratsiyasi o‘rtasida to‘g‘ridan to‘g‘ri bog‘liqlik mavjudligini ko‘rsatdi hamda harorat oshishi bilan reaksiyaning faollashuv energiyasi kamayishi aniqlandi. Shuningdek, katalizatorlarning reaksiyani tezlashtirish mexanizmi kinetik qonuniyatlar asosida ilmiy jihatdan asoslab berildi. Tadqiqot natijalari kimyoviy kinetika qonunlarini chuqurroq tushunish va ularni ta’lim hamda amaliy kimyo jarayonlarida qo‘llash uchun muhim ahamiyatga ega.