(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mehnat munosabatlari sohasida tartib va muvozanatni ta’minlash, taraflar o‘rtasida yuzaga keladigan nizolarni samarali hal qilish zamonaviy jamiyat taraqqiyotida muhim o‘rin tutadi. Ayniqsa, ish beruvchi va xodimlar o‘rtasidagi yakka va jamoaviy mehnat nizolarini adolat va huquq tamoyillari asosida bartaraf etish taraqqiyot sari olib boruvchi asosiy omillardan biridir. Jahon tajribasi shuni ko‘rsatadiki, rivojlangan davlatlarning, xususan, Germaniyaning ushbu sohadagi ilg‘or yutuqlari mehnat nizolariga barham berishda samarali mexanizmlarni shakllantirishga xizmat qilmoqda. Germaniya mehnat huquqi va tizimi, ayniqsa, mehnat nizolarini hal qilish bo‘yicha o‘zining mustahkam me’yoriy asosiga ega, taraflarning manfaatini muvozanatlash va adolatni ta’minlashga alohida e’tibor beradi.