(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada tajribadan so‘ng kuzatilgan natijalariga ko‘ra, 6% li sirka kislotasi yuborilgan va biokorreksiya qilinmagan oq zotsiz kalamushlarning jigar parenximasida sezilarli morfologik o‘zgarishlar kuzatildi. Gistologik kuzatuvlarda gepatotsitlarning kichrayishi, yadro-sitoplazma nisbatining ortishi, sitoplazmada vakuolizatsiya, markaziy venalarda venoz staz, bo‘laklararo qon tomirlarining kengayishi, sinusoidlarning deformatsiyasi hamda biliar epiteliyda proliferativ-displastik jarayonlar aniqlangan. Umuman olganda, 1 oy davomida jigar to‘qimalarida distrofik, yallig‘lanishli va kompensator o‘zgarishlar birgalikda kechdi. Ushbu topilmalar sirka kislotasining gepatotoksik ta’sirga ega ekanligini hamda yosh organizmlarda jigar hujayralarining ushbu ta’sirga sezgirligini ko‘rsatadi.