(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada paxta, viskoza, poliester, akril kabi tabiiy va sun’iy tolalardan tayyorlangan aralash gazlamalar sifati, ularning ekspluatatsion va gigiyenik xususiyatlariga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilindi. Ishlab chiqarish bosqichida yuzaga keladigan tolalarning nomutanosibligi, notekis aralashish, ip yigirish jarayonidagi texnologik xatolar, bo‘yash va pardozlashdagi muammolar, shuningdek saqlash va tashishdagi kamchiliklar alohida ko‘rib chiqildi. Maqolada aralash tolali gazlamalarda mustahkamlik, gigroskopiklik, havo o‘tkazuvchanlik, shaklni saqlash, pillalanish (pilling) va rang barqarorligining pasayishiga sabab bo‘ladigan omillar ilmiy asosda yoritildi hamda ularni bartaraf etish bo‘yicha texnologik, metrologik va tashkiliy yechimlar taklif etildi.