(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Bozor iqtisodiyotida talab va taklif qonunining ahamiyati juda yuqoridir va ushbu qonun barcha iqtisodiy jarayonlarning yuragi hisoblanadi. Bozor iqtisodiyoti deganda, aholining hamda ishlab chiqaruvchilarning ixtiyoriy ravishda tovar va xizmatlarni ishlab chiqarishi hamda iste’mol qilishi, tovarlarning narxi esa erkin ravishda shakllanishi tushuniladi. Aynan shu tizimda talab va taklif o‘zaro muvozanat hosil qilib, iqtisodiyotni tartibga soluvchi asosiy kuchga aylanadi. Talab va taklif qonuni iqtisodiyotda tovar va xizmatlarning narxlari, ishlab chiqarish hajmi va turli iqtisodiy resurslarning taqsimoti ustidan muhim ta’sir ko‘rsatadi.