(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekistonda va jahon miqyosida moliyaviy institutlar faoliyatini tartibga solishning o‘ziga xos xususiyatlari, huquqiy-me’yoriy asoslari hamda institutsional mexanizmlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida banklar, nobank moliyaviy institutlar, sug‘urta kompaniyalari va kapital bozori subyektlari faoliyatini nazorat qilishda prudensial talablar, moliyaviy barqarorlikni ta’minlash, risklarni boshqarish va makroprudensial siyosatning ahamiyati yoritib berilgan. Shuningdek, xalqaro moliyaviy institutlar tajribasi asosida moliyaviy shaffoflikni oshirish, raqamli moliya va fintech texnologiyalarini tartibga solish, moliyaviy bozorlarni rivojlantirish hamda iste’molchilar huquqlarini himoya qilish mexanizmlari tahlil qilingan. Maqolada moliyaviy tartibga solish tizimini takomillashtirish orqali milliy moliya tizimining barqaror va uzluksiz rivojlanishini ta’minlash masalalari asoslab berilgan.