(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada shayboniylar sulolasi hukmronligi davrida shakllangan davlat boshqaruv tizimi va siyosiy jarayonlar tahlil qilinadi. Maqolada Muhammad Shayboniyxonning hokimiyat tepasiga kelishi, temuriylardan keyingi siyosiy vaziyat hamda markazlashgan davlat barpo etilishining asosiy omillari yoritilgan. Shuningdek, shayboniylar davrida amal qilgan mansablar tizimi, saroy va viloyat boshqaruvi, diniy ulamolar hamda xo‘jalarning siyosiy hayotdagi ta’siri manbalar asosida ko‘rib chiqilgan. Maqola Shayboniylar davri o‘zbek davlatchiligi tarixini o‘rganishda ilmiy ahamiyatga ega.