(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada surunkali buyrak yetishmovchiligi fonida rivojlanadigan yurak-qon tomir asoratlarining patogenetik mexanizmlari kompleks tarzda tahlil qilingan. Buyrak funksiyasining progressiv pasayishi natijasida yuzaga keladigan glomerulyar filtratsiya tezligining kamayishi, uremik toksinlarning to‘planishi, suv-elektrolit va kislota-ishqor muvozanatining buzilishi yurak-qon tomir tizimida chuqur strukturaviy va funksional o‘zgarishlarga olib kelishi ilmiy asosda yoritilgan. Maqolada arterial gipertenziya, gipervolemiya, elektrolit disbalansi, renal anemiya hamda mineral almashinuv buzilishlarining miokard remodelatsiyasi, yurak yetishmovchiligi, aritmiyalar va tomir kalsifikatsiyasi rivojlanishidagi o‘rni tahlil qilingan. Shuningdek, surunkali buyrak yetishmovchiligi va yurak-qon tomir kasalliklari o‘rtasidagi o‘zaro patogenetik bog‘liqlik klinik ahamiyati nuqtayi nazaridan baholangan.