(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada kognitiv psixologiyaning asosiy nazariyalari, uning metodlari va amaliy strategiyalari yoritib berilgan. Kognitiv psixologiya inson fikrlashi, xotirasi, idroki, qaror qabul qilishi va muammolarni hal qilish jarayonlarini ilmiy asosda o‘rganadigan yo‘nalish sifatida ko‘riladi. Mazkur maqola talabalarga ham, amaliyotchi mutaxassislarga ham ushbu soha bo‘yicha aniq, tizimli va amaliy bilim berishni maqsad qiladi. Asarda kognitiv jarayonlarni o‘rganishda qo‘llaniladigan kuzatuv, eksperiment, test va intervyu metodlari tavsiflanadi hamda hozirgi zamonaviy psixologiyada keng qo‘llanilayotgan kognitiv-behavioral strategiyalar, diqqatni boshqarish usullari, xotirani rivojlantirish texnikalari va fikrlashni faollashtiruvchi modellarga izoh beriladi. Bundan tashqari, kognitiv jarayonlarning o‘rganilishi o‘quvchilar va talabalar bilan ishlashda, shaxsiy rivojlanishda, stressni kamaytirishda va qaror qabul qilish jarayonlarini takomillashtirishda qanday yordam berishi ham amaliy misollar bilan yoritiladi. Maqola oxirida takliflar, xulosalar va zamonaviy adabiyotlar tahlili keltirilgan bo‘lib, u kognitiv psixologiyani chuqurroq tushunishga xizmat qiladi.