(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
ANNOTATSIYA Kasbiy stress - bu kasbiy faoliyat bilan bog’liq bo’lgan hissiy-salbiy va ekstremal omillarning uzoq muddatli intensiv ta’siri natijasida xodimda yuzaga keladigan stress holati. Kasbiy stress ish samaradorligining pasayishi, ichki noqulaylikning kuchayishi, pedagogik faoliyat bilan bog’liq ijtimoiy motivlarning yo’qolishi, o’z-o’zidan va faoliyatdan norozilik, psixosomatik kasalliklar va depressiv holatlarda namoyon bo’ladi. Bugungi kunda pedagoglar faoliyati psixogen, intellektual, hissiy tarangliklarga boy. Chunki, kundalik hisobotlar, murabbiylik faoliyati bilan bog‘liq masalalar, pedagogik jamoadagi rahbar-xodim munosabatlaridagi muammolar pedagoglarning pedagogik ijod bilan shug‘ullanishiga vaqt qoldirmaydi, bu ham ruhiy, ham jismoniy charchoq, zo‘riqishlarga olib keladi.