(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Maqolada surunkali o‘pka kasalliklarida yuzaga keladigan morfologik va morfometrik o‘zgarishlar yoritilgan. surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi (SOO`K) va boshqa surunkali jarayonlarda bronx devorining qalinlashuvi, alveolyar devor destruksiyasi, interstitsial fibroz va kapillyar tarmoqning qisqarishi kuzatiladi. Ushbu o‘zgarishlar alveolyar yuzaning kamayishi va gaz almashinuvi buzilishiga olib keladi. Morfometrik ko‘rsatkichlar (bronx devor qalinligi, alveolyar maydon o‘zgarishi) klinik funksional pasayish bilan bevosita bog‘liq bo‘lib, ularni erta aniqlashda yuqori aniqlikdagi KT va gistomorfometriya muhim ahamiyat kasb etadi. Surunkali o‘zgarishlarni tizimli monitoring qilish va morfometrik parametrlarni klinik protokollarga kiritish bemor prognozini yaxshilashi mumkin.