(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Tezisda uzoq vaqt bosilish sindromi (UVBS) natijasida o‘pkada rivojlanadigan tizimli asoratlar yoritilgan. Reperfuziya bosqichida toksik metabolitlar va sitokinlarning chiqishi alveolyar kapillyar to‘siqning buzilishi, interstitsial shish va gaz almashinuvi pasayishiga olib keladi. Klinik jihatdan bu holat nafas yetishmovchiligi, o‘tkir respirator distress sindromi (O‘RDS) va ikkilamchi infeksiyalar bilan namoyon bo‘ladi. Erta intensiv choralar va o‘pka qo‘llab-quvvatlash protokollari asoratlarni kamaytirish va davolash samaradorligini oshirishda muhim ahamiyatga ega.