(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Uzoq vaqt bosilish sindromi (UVBS) organizmda murakkab patofiziologik o‘zgarishlarni yuzaga keltiruvchi og‘ir sindromlardan biri bo‘lib, uning asoratlari ko‘p organlarni, jumladan, qalqonsimon bez faoliyatini ham jiddiy darajada buzishi mumkin. Qalqonsimon bez organizmda metabolizm, termoregulyatsiya va immun javob jarayonlarida muhim gormonal boshqaruvchi hisoblanadi. UVBS natijasida yuzaga keladigan ishemiya-reperfuziya jarayonlari, yallig‘lanish mediatorlari va oksidlovchi stress mexanizmlari bezning morfologik va funksional holatini o‘zgartirib, gipotiroidizm, gormon balansining buzilishi hamda uzoq muddatli endokrin asoratlarni yuzaga keltiradi. Shu bois ushbu maqolada UVBS sharoitida qalqonsimon bezning morfofunksional o‘zgarishlari, klinik belgilari, patogenez mexanizmlari va asoratlari so‘nggi ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi.