(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Yor obrazining ingliz va rus tarjimalarida aks etishi masalasi poetika va tarjima nazariyasida muhim o‘rin tutadi. Yor – o‘zbek g‘azal she’riyatida ko‘p uchraydigan va chuqur badiiy ma’no anglatadigan obraz bo‘lib, uning she’riy ifodasidagi noziklik va ta’sirchanlikni boshqa tillarga aytish oson emas. Tarjimon uchun bu obrazni yangi til va madaniyat kontekstida to‘g‘ri uzatish katta sinovdir. Yor – nafaqat sevgining, balki mehr-muhabbatning, ayriliqning, g‘amning va hatto ruhiy azobning timsoli sifatida keladi. Bu esa uning tarjimasi jarayonida faqat so‘zning oddiy ekvivalentini tanlash bilan kifoyalanmaslikni, balki uning badiiy va emotsional qatlamlarini saqlab qolish zarurligini bildiradi.