(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Abu Ibrohim Ismoil al-Mustamliy al-Buxoriyning “Sharḥ at-Taʿarruf li-mazhab at-taṣavvuf” asarida bayon qilingan so‘fiylik maqomlari (مقامات) va hollari (أحوال) tushunchalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda mu’allifning mazkur tushunchalarga bergan ta’riflari, ularning o‘zaro farqlari hamda tasavvuf ilmidagi o‘rni aniqlanadi. Maqolada manbaviy, tahliliy va qiyosiy metodlardan foydalanilgan. Tadqiqot natijalari Mustamliy al-Buxoriyning maqom va hol masalasiga yondashuvi tasavvuf nazariyasini tizimlashtirishda muhim ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.