(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Tizimli qizil bo‘richa (TQB) autoimmun genezli, surunkali, avj olib borish bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, ko‘plab ichki a’zolar va tizimlarni jarohatlanishi bilan tavsiflanadi [1,2]. Kasallikning klinik polimorfizmi, rivojlanish va remissiya davrlarining almashinib turishi hamda asoratlarga moyilligi TQBni zamonaviy revmatologiyaning eng dolzarb muammolaridan biriga aylantiradi. Ayniqsa, kasallikning faol kechishi davrida yurak-qon tomir tizimi, buyraklar, markaziy nerv tizimi, teri va bo‘g‘imlarning zararlanishi bemorlarning funksional holatiga va umumiy hayot sifatiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi [5,6].