(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Burun shilliq qavatining morfologik tuzilishi uzoq muddatli ekologik, kasbiy va biologik omillar ta’sirida sezilarli o’zgarishlarga uchraydi. Epiteliy qatlami, bez apparati va tomir tarmog’idagi distrofik, giperplastik hamda metaplastik jarayonlar murakkab patofiziologik mexanizmlar orqali shakllanadi. Tadqiqot maqsadi morfologik buzilishlar bilan xavf omillari o’rtasidagi bevosita bog’liqlikni aniqlashdan iborat. Klinik-morfologik tahlillar natijasida epitelial metaplaziya, bez hipertrofiyasi va tomir devorlarining qalınlashuvi xavf darajasiga mutanosib rivojlanishi tasdiqlandi. Olingan ma’lumotlar diagnostika va profilaktika strategiyalarini takomillashtirishga xizmat qiladi.