(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy ishda aql tushunchasi mustaqil nazariy masala sifatida tadqiq etiladi. Tadqiqotda aqlning lug‘aviy va istilohiy ma’nolari, uning ontologik maqomi hamda bilish jarayonidagi o‘rni ilmiy asosda tahlil qilinadi. Aqlning nafsda qoim bo‘ladigan idrok quvvati sifatidagi talqini va uni mustaqil mavjudlik sifatida izohlagan yondashuvlar qiyosiy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, aql orqali hosil bo‘ladigan bilimlarning zaruriy va iktisobiy turlarga bo‘linishi, ularning shakllanish mexanizmlari hamda tafakkur va istidlolning o‘rni yoritiladi. Ishda aqlning ilm hosil qilishdagi ishonchliligi masalasi, aqliy tafakkurda yuzaga keladigan ixtiloflarning sabablari va ularning aql mohiyatiga taalluqli emasligi ilmiy dalillar bilan asoslanadi.