(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Raxit (D vitamini yetishmovchiligi) fonida obstruktiv bronxit bolalarda uzoq davom etuvchi, qaytalanuvchi va og’ir kechishi bilan ajralib turadi. Ushbu maqola raxitli bolalarda obstruktiv bronxitning klinik xususiyatlari, patogenezi, diagnostikasi, davolash va profilaktikasini yoritadi. Raxit immun tizimini zaiflashtirib, nafas mushaklarini gipotoniyaga olib keladi va bronxial obstruktsiyani kuchaytiradi. Tadqiqotlar raxit fonida kasallik chastotasi 2–2,5 baravar yuqori ekanligini ko’rsatadi. Kompleks davolash (D vitamini korreksiyasi + bronxodilatatorlar + simptomatik choralar) samarali bo’lib, kasallik davomiyligini 30–40% ga qisqartiradi.